Konsten att övervinna rädslan för kalla samtal! Så här lyckas du→

KALLA SAMTAL

Att ringa kalla samtal är ett av de bästa sätten för effektiv mötesbokning och för att få kontakt med nya kunder.

Men trots detta, så är kalla samtal många säljares mardröm. Det känns tungt och svårt att ringa till någon som inte vet vem man är. Använd våra tips för att övervinna rädslan!

1

Skriv ett bra säljmanus som får konkurrenterna att önska att de var du

Har du hängt med här på sidan, så vet du redan att du måste ha ett bra säljamanus för att lyckas med din mötesbokning, men det tål att nämnas igen – och igen, och igen.

Utveckla ditt säljmanus och upptäck alla fantastiska fördelar med att kallringa efter ett manus.

Använd våra tips för att skapa ett grymt säljmanus, som får konkurrenterna att önska att de var du.

2

Fånga och bevara kundens uppmärksamhet under hela samtalet

När du har en beslutsfattare på tråden gäller det att behålla personens uppmärksamhet och få honom/henne att lyssna ordentligt. Här är två tips för att fånga och bevara kundens uppmärksamhet:

 • Behåll ditt fokus under hela samtalet. Kalla samtal kan kännas tjatiga. Du ringer potentiella kunder, försöker få tag i beslutsfattare och får samma svar om och om igen – då är det lätt att bli distraherad och tappa fokus.
 • Gör inte flera saker samtidigt – När du ska ringa kalla samtal är det inte en bra idé att multitaska. Ha fullt fokus på din kallringning, och inget annat!
3

Lär dig övervinna och ta tillvara på kundernas vanligaste invändningar

Som kallringare kommer du möta invändningar från kunderna. De kommer ifrågasätta din produkt/tjänst, eller ha invändningar mot varför de faktiskt inte alls behöver det du erbjuder.

Skriv ner de tre vanligaste invändningarna som du brukar möta, och förbered och öva på dina svar för att besvara invändningarna på bästa sätt.

De flesta säljare fruktar för dessa invändningar, men se istället invändningarna som något som hjälper dig att flytta försäljningen framåt.

4

Lär dig besvara ”Jag har inte tid att prata just nu”

Jag har inte tid att prata just nu” är en av de vanligaste invändningarna och den används ofta som ett artigare uttryck för ”Försvinn”.

Som säljare är det svårt att besvara en sådan invändning, för vem är du att ifrågasätta om personen har tid för ditt samtal eller inte? Men om personen verkligen inte hade haft tid för ditt samtal, så hade hen bara lagt på luren.

En bra säljare hittar ett sätt att vända den här invändningen till ytterligare konversation. Det gör du genom att svara: Jag förstår, när passar det att jag ringer för ett tre minuter långt samtal? Jag vill se om jag ens kan hjälpa er innan vi har ett längre samtal”.

På så sätt låter du inte desperat och den potentiella kunden får veta att du bara behöver ett par minuter. Oftast stannar de kvar i luren, när de inser att samtalet inte kommer ta så lång tid.

5

Lär dig handskas med aggressiva personer på bästa sätt

Den potentiella kunden har fullständigt tappat det – hen skriker på dig i telefonen och ställer orimliga krav. Det tjuter i dina öron och du har en pulserande huvudvärk. Efter ett tag orkar du inte mer, och lägger på luren. Det är förståeligt varför du valde att göra så, men som du kanske förstår så är det inte rätt taktik.

Du kan aldrig styra en annan persons beteende – men du kan lära dig att hantera det.

 1. Använd vänlighet för att lugna ner samtalet och visa att du bara vill hjälpa personen.
 2. Håll dig lugn. Personen vill ha en reaktion från dig och kommer försöka trycka på dina ömma punkter för att trigga igång dig, men ge honom/henne inte det nöjet.
 3. Ta kontroll över samtalet, men låt den potentiella kunden tro att bollen ligger i hans/hennes händer – när det egentligen är du som har kontroll.

Säg t.ex.: ”Sluta slösa min tid, och berätta vad du egentligen vill”.

 1. Funkar inget ovan? Är personen fortfarande otrevlig/arg trots att du har gjort allt du kan? Då behöver du lära dig när det är dags att ”ge upp” – Hur bra säljare man än är, så är vissa kunder helt enkelt inte värda att ödsla tid eller energi på.
6

Lär dig övervinna ”Maila mig mer information-fällan”

Undvik att hamna i den vanliga fällan där kunden frågar om du kan maila mer information – Det är kundens bästa sätt att avbryta och flytta fokus i samtalet.

När du sedan mailat ut din information kommer du märka att de flesta inte ens kommer att svara på ditt mail och din potentiella kund är förlorad.

När någon ber dig att ”Maila mig mer information”

Så svarar du: ”Självklart kan jag maila dig istället, men innan jag gör det så skulle jag gärna vilja veta…”.

Följ upp med din första kvalificeringsfråga, och sen nästa. Det tar ner garden från den potentiella kunden tillräckligt för att konversationen ska fortlöpa.

7

Skapa en ringlista – Se till att ha många att ringa till

Din ringlista är din bästa vän, så se till att ha många att ringa till. En detaljerad ringlista både motiverar och ger dig bättre förutsättningar för ett högt tempo när du ska ringa kalla samtal.

På en halvdag med kallringning bör du hinna med ca 60 samtal.

Hur skapar man en ringlista?

Det bästa och enklaste sättet för att skapa en riktigt bra ringlista, är att använda färdiga system som hjälper dig att ta fram en unik ringlista med heta leads för just dig. Du kan t.ex. använda dig av LIME Go, Pipedrive, eller Salesforce.

I moderna system skapar du ringlistan baserat på faktorer som: bransch, omsättning, antal anställda osv., för att du ska få fram en unik ringlista med företag som är relevanta för dig.

Därefter kan du börja bearbeta dina leads direkt i din ringlista. Systemen ger även tips om heta leads och mycket mer. Du kan även använda våra tips för att hitta rätt kunder.

8

Lär dig handskas med aggressiva personer på bästa sätt

.. Annars kommer kallringningen inte bli av.

 • Förbered några referenser inom samma bransch som du kan berätta om. Det får personen i andra änden att lyssna.

 

 • Innan du börjar ringa kalla samtal bör du repetera ditt säljmanus, tills du kan det utantill – först då kan du börja kallringa!
9

3 saker du bör fråga dig själv innan du ringer

Vad många säljare inte vet, är att redan innan du plockar upp telefonen för att ringa kalla samtal har du vunnit eller förlorat.

Det är din sinnesstämning som avgör om det blir ett lyckat eller misslyckat samtal. Därför bör du innan varje kallt samtal fråga dig själv:

 • Varför ringer jag?
 • Vad vill jag uppnå?
 • Hur ska jag lyckas?
10

Lämna bara perfekta meddelanden i röstbrevlådan

Som säljare kommer man till många röstbrevlådor, och då gäller det att lämna ett bra röstmeddelande som lämnar avtryck och får personen att ringa tillbaka till dig.

Undvik vanliga misstag som att:

 • Överanvända ”eh” och ”ah”.
 • Att prata för snabbt. Då måste personen i andra änden lyssna på ditt meddelande flera gånger, och kommer till slut tröttna på att försöka skriva ner ditt nummer – och du kan glömma att den potentiella kunden kommer att ringa upp dig.

Vårt bästa tips är att lämna förinspelade röstmeddelanden. Då slipper du upprepa ditt meddelande flera gånger under dagen och du kan dessutom lämna det perfekta röstmeddelandet varje gång!

11

Lär dig handskas med aggressiva personer på bästa sätt

Även om personen i andra änden av luren inte kan se dig, så finns det forskning som visar att ditt kroppsspråk är avgörande för att bli en bra säljare.

Ställ dig som superman: bredbent och med händerna på höfterna. Verkar det löjligt? Kanske, men faktum är att det höjer kroppens testosteronnivå (som förbättrar ditt självförtroende) och minskar kroppens kortisolnivåer (som minskar stress).

12

Och sist men inte minst: glöm inte bort att le när du ringer

Det kanske verkar fånigt, men det har visat sig ge resultat för säljare som ska ringa kalla samtal!

 • Minskar stress.
 • Sänker pulsen.
 • Sprider glädje. Ett leende påverkar ditt tonläge och personen i andra änden kan höra att du ler.

Vill ni ha hjälp med mötesbokning i Sverige?

Anlita mötesbokare, som hjälper er att tampas med kalla samtal. Ni kan istället fokusera på er befintliga kundstock. Läs mer om mötesbokning här!